Шевченківський Тиждень

2021-03-12

ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ У СИЛЬНІВСЬКІЙ ГІМНАЗІЇ

Встань, поете, подивися

на поля просторі,

колоситься там пшениця,

наче синє море.

Україна твоя вільна,

вже панів немає,

і народ наш український

сам шлях обирає.

І в сім’ї народів славних,

в сім’ї вольній, новій,

тебе згадує, поете,

незлим тихим словом!

В історії кожного народу, серед її великих творців, є люди, імена яких оповиті невмирущою любов’ю і славою. Таким самородком українців є Т. Г. Шевченко, чия безсмертна спадщина – одна з найбільших вершин людського духу.

Шевченко для України – не просто народний поет, геніальний митець, якого доля обдарувала багатьма талантами. Національний пророк, апостол правди, заступник знедолених, провидець – так його називають українці.

З 09.03 по 12.03.2021 р. у Сильнівській гімназії проходив Шевченківський тиждень.

Розпочався він 09.03 із книжкового вернісажу «Вічно буде поміж нас України син Тарас», який представила бібліотекар Шлапа Надія Микитівна. Учителями української мови та літератури Богдан Ларисою Василівною та Мартинець Іриною Степанівною були проведені інформаційні хвилинки «Незабутній Шевченко» ,навчальні диктанти на уроках мови та поетичні п’ятихвилинки на уроках літератури. Учні 5-6 класів переглянули мультфільм «Як Тарас Шевченко став зіркою», а учні 7-9 класів- презентацію «Цікаві факти про Тараса Шевченка». Урок літератури у 6 класі перетворився на літературну вітальню «Шевченка нам не забути». Учні читали напам’ять улюблені поезії Кобзаря, пригадували його біографію.Учні 9 класу змагалися у літературній вікторині. Учителями також було самостійно виготовлено та оформлено тематичний стенд.

10.03 була організована виставка ілюстрацій «Чарівний пензель».Учні 8 класу перевіряли свої знання у брейн-ринзі за творчістю Шевченка. Учням 5-9 класів були запропоновані для опрацювання ребуси, кросворди, філворд. Керівник гуртка «Живе слово» Мартинець І.С. організувала виставку творчих робіт «Перші проби пера».

11.03 у 5 класі відбувся квест «Подорож шляхами Шевченка»,а у 7 класі- гра-естафета «Сторінками Шевченкового шляху».

12.03 відбулося закриття Тижня, були підведені підсумки. Найактивніші учасники були нагороджені Подяками та цікавими призами. Захоплюючим закінченням Тижня стало виготовлення лепбука .

Тиждень пройшов на високому рівні, усі класи взяли участь у проведенні заходів. У ході роботи використовувалися інформаційно-комунікативні технології, інтерактивні методи, що сприяло кращому засвоєнню матеріалу учнями, вихованню поваги до творчості митця, залучення дітей до глибин шевченківської мудрості, утвердження його духовних заповідей як важливого чинника консолідації суспільства.

Т. Шевченко є однією з найвищих вершин духу світового, одним із найбільших мислителів світу і водночас нашою українською совістю, нашим порадником, нашою найбільшою правдою. Тому сьогодні ми повинні знати творчість цього геніального поета. Бо без цих знань ми не маємо права на самоповагу. Богдан Лепкий якось сказав, що Кобзар дав нам «історичну програму на всі віки». Говорячи про Шевченка, ми думатимемо про самих себе. Він і досі є нашим дзеркалом, вдивляючись у яке ми, хочемо того чи ні, змушені питати себе, хто ми є і які ми є.

Кiлькiсть переглядiв: 100

Коментарi